Carinjenje vozila

Detaljni opis procedure uvoza vozila u Srbiju - saveti korak po korak.
Svi detalji oko kompletne procedure izbora, kupovine, transporta, carinjenja i registracije polovnog vozila iz neke od inostranih zemalja. Šta sve treba uraditi i predvideti, na koji način se obezbediti i kako izbeći moguće komplikacije.
vozila.jpg

1. Izbor automobila

Prvi korak u ovoj avanturi je izbor automobila preko interneta. Kada kupujete polovan automobil iz inostranstva, pri izboru je najvažnije da napravite kalkulaciju isplativosti uvoza.

Pročitaj više
dokumenta.jpg

2. Rezervacija EUR1 i COC dokumenta

Nažalost, novi propisi koji u Srbiji važe od proleća 2014. godine umnogome su iskomplikovali proceduru za registraciju polovnih automobila uvezenih iz inostranstva. Mi smo jedina zemlja u kojoj se takvo vozilo ne može registrovati bez COC dokumenta, odnosno potvrde proizvođača o tehničkim karakteristikama vozila, koju bi, navodno, sva novija vozila trebalo da imaju.

Pročitaj više

3. Putovanje

Način putovanja do mesta kupovine sami birate, ali imajte na umu da će Vam tamo trebati vozilo da se prebacite od placa do placa, da izvadite sva neophodna dokumenta i eventualno da se odvezete do mesta gde ćete prenoćiti.

Pročitaj više
plaćanje.png

5. Plaćanje

Plaćanje je najbolje izvršiti preko računa. Kakvu god fakturu ili kupoprodajni ugovor da donesete na našu granicu, carina Vam je najverovatnije neće priznati, ukoliko ste vozilo platili gotovinom.

Pročitaj više
slep_16x9.png

8. Voziti ili platiti šlepovanje?

Kada ste završili sve formalnosti na carini i ušli u našu zemlju, dolazite u veliku dilemu, da li da put nastavite na točkovima ili da platite šlep službu, jer iz nekog razloga probne tablice ne možete dobiti bez uverenja o ispitivanju koje tek nakon pregleda u ovlašćenoj laboratoriji izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja. Zajedno sa privremenim tablicama koje ste izvadili u zemlji u kojoj ste kupili vozilo, dobili ste i polisu osiguranja.

Pročitaj više
kat.png

9. EUR1 i cena

Na carinarnici u Vašem mestu boravka radi se konačno carinjenje za koje opet morate angažovati carinskog zastupnika i pripremiti fakturu, saobraćajnu dozvolu, izvoznu deklaraciju i graničnu prijavu koju ste dobili na ulasku u zemlju. Osnovicu za obračun carine i poreza odrediće carinski organi.

Pročitaj više

10. Tehnički pregled i registracija

Pre ili nakon carinjenja vozila morate obaviti obavezan pregled u nekoj od ovlašćenih laboratorija. On nije komplikovan a podrazumeva proveru homologacije i verodostojnosti tehničkih podataka. Zato je važno da imate COC obrazac a, a ako ga niste nabavili, postoje dva rešenja.

Pročitaj više
Powered by WebExpress