vozila.jpg

1. Izbor automobila

Prvi korak u ovoj avanturi je izbor automobila preko interneta. - Kada kupujete polovan automobil iz inostranstva, pri izboru je najvažnije da napravite kalkulaciju isplativosti uvoza.

Naime, mnogi nisu upoznati sa činjenicom da će u nekim slučajevima troškovi uvoza nadmašiti vrednost vozila, ili barem dovesti u pitanje isplativost ovakvog načina kupovine vozila. Dakle, pre upuštanja u ovu avanturu, potrebno je barem okvirno odrediti troškove uvoza. Za informacije o troškovima uvoza, najbolje je da koristite kalkulator troškova uvoza i carine vozila. Na osnovu dobijenih podataka o vozilu koje želite da kupite stručni tim špeditera izračunava poresku osnovicu, troškove carine i poreza, kao i zavisne troškove uvoza. Savetodavne usluge i pomoć pri izboru vozila, kompletan uvoz, kao i uslugu carinskog zastupanja možete naći u adresaru preduzeća za špediciju - (adresar špeditera) Srbije. Kada na internetu tražite automobil za koji ste zainteresovani, i određujete troškove uvoza, trebalo bi da pronađete i rezervišete ne jedan, nego barem nekoliko automobila koje biste želeli da kupite, jer ne znate šta ćete zaista zateći kada nakon nekoliko dana dođete na neki inostrani plac. Treba imati u vidu da se oni najjeftiniji sa prvih oglasnih strana brzo prodaju i da prodavac svakako neće čekati baš Vas. Drugo, ono što u stvarnosti na dnevnom svetlu vidite može biti mnogo drugačije i lošije od onoga što ste videli na intemetu jer se na monitoru ne mogu videti sitnija oštećenja i ogrebotine, a pogotovo ne da li je vozilo farbano. Zato je dobro da unapred imate pripremljen plan koji automobil sledeći gledate, uz nadu da će od tri ili četiri vozila koja ste rezervisali bar jedan zadovoljiti Vaše kriterijume. Potrudite se da vozila koja ste izabrali budu ako ne baš sa istog, onda bar sa placeva koji su što bliži jedan drugome, kako ne biste morali da gubite mnogo vremena u prevozu i snosite dodatne troškove. U svakom slučaju, računajte na to da nećete stići da završite sve u jednom danu i unapred preko interneta rezervišite smeštaj u nekom hotelu ili pansionu, a ako ne idete na put svojim vozilom, rezervišite i rent-a-car jer će Vam se to svakako više isplatiti od taksija. Ako idete u Nemačku, izbe¬gavajte manje placeve i birajte veće auto-kuće jer je tu mnogo manja šansa da Vam podvale za kilometražu i prodaju Vam vozilo koje je prešlo mnogo više nego što stoji na meraču.
U inostranstvu se hotelski i pansionski smeštaj uglavnom rezerviše unapred putem inteneta i ukoliko to ne učinite, može Vam se desiti da ne nađete mesto u nekom jeftinijim hotelu.

Spisak saveta iz prvog koraka:

IZRAČUNAJTE TROŠKOVE UVOZA 

REZERVIŠITE VIŠE VOZILA - na placevima koji su blizu jedan drugom 
REZERVIŠITE PRENOĆIŠTE - blizu placeva 
REZERVIŠITE I RENT-A-CAR - ako ne idete svojim vozilom, a ne odgovara Vam taksi 
PROVERITE DA LI VOZILO IMA SERVISNU KNJIŽICU
Na većim i poznatijim placevima uz većinu automobila daju i originalnu servisnu knjižicu u kojoj je precizno zabeleženo šta je kada menjano i koliko je vozilo zaista prešlo.


Website: Edukat

Powered by WebExpress